Teren agricol de vânzare-Dacă te apuci să cauți pe internet găsești o grămadă de oferte care mai de care mai interesante.

Suprafețe mai mici, suprafețe mai mari mari , toate comasate 100%.  Cu sisteme de irigații, absolut toate au cadastru și intabulare, intr-un cuvânt numai super oferte care stărnesc interesul oricărui cumpărător.

Teren agricol de vânzare
Teren agricol de vânzare

Dar câte sunt adevărate?

Eu am pățit-o. Un client de-al meu, mă contactează și îmi spune că vrea un teren agricol de peste 1.000 Ha in Bihor.
Căutând o ofertă care să întrunească criteriile clientului meu, am constatat că după ce am dat telefoane, 98 % sunt oferte mincinoase.
Ba mai mult, așa-ziși proprietari,  sunt de fapt persoane care peste noapte practică meseria de „agent imobiliar”  nimeni alții decât un primar, un viceprimar, diverși avocați si cei de la birt. Toți se pricep la a vinde un teren agricol.

Provocare!

În sfârșit găsesc un domn care spune că are un teren agricol de vânzare de 1500 Ha in Jud. Bihor, comasat 100% cu cadastru și intabulare .
Stabilesc să merg să-l văd. Rugându-l în prealabil să-mi comunice dacă totul este real. Nu de alta dar vin din București special pentru a vedea terenul și să nu bat drumul degeaba. Mă asigură că totul este real și că nu este proprietarul dar are procură de reprezentare . Mă urc în mașină și plec către Bihor, unde trebuia să mă întâlnesc cu așa-zisul împuternicit al proprietarului.

Surpriză!

Dar,  surpriză!
Ajuns acolo constat că mă așteaptă  nici mai mult nici mai puțin de 11 intermediari. Am crezut că nu văd bine. Dar hai să vedem procura. Niciunul nu cunoștea proprietarul și nici nu dețineau informații concrete despre teren sau situația lui juridică, darămite să mai aibe și procură.
Vine și a doua surpriză, urma să-l aștept pe al 12 lea intermediar care deținea schița cadastrală. Care nu avuse-se încredere să o înmâneze vreunuia dintre cei 11 . Zic, să-l aștept că doar făcusem 600 km și poate totuși nu degeaba.

Cât poți fii de răbdător?

Într-un final, după 25 de minute de așteptare apare si al 12 lea. Cu un tupeu fantastic  îmi prezintă un teren de 700 Ha, deci lipsă 800 Ha din oferta inițială. Avea un grad de comasare de 30% nicidecum 100% și fără cadstru și intabulare. Scuza era următoarea " fac parte dintr-un proiect de comasare întins pe 4 comune și urmează să facem și actele".
Când i-am luat la întrebări, au pasat vina de la unul la altul, nemaiștiind ce să spună .
Am avut senzația că sunt la un film cu proști și nu puteam să cred că unii oameni încă mai speră că te pot prostii în față .

Deznodământ !

Teren agricol de vânzareDupă mai multe intervenții și căutări am intrat în legătură directă cu proprietarul.
Acesta avea teren agricol de vanzare. Povestindu-i pățania  mi-a spus că el discutase cu unul dintre cei 12 intermediari despre dorința lui de a vinde.
Nu știa ce făcea acesta exact, ba mai mult am constatat că aceștia îi măriseră prețul cu circa 200 Euro/Ha pentru fiecare. Astfel ajungându-se la un preț de 6.400 Euro/Ha  în loc de 4.000 Euro/Ha cât cerea acesta.
Așa că, tu ca și proprietar, ai grijă cu cine alegi să lucrezi, pentru că distorsionarea realității nu face altceva decât să-ți îngreuneze vânzarea și credibilitatea după vechiul proverb românesc “ spune-mi cu cine umblii ca sa-ti spun cine esti “ .