Discutie cu un agent imobiliar!

Nu ma feresc sa ies in piata rece, consider ca este cea mai buna piata pentru testarea si imbunatatirea performantelor si abilitatilor de agent imobiliar. Asa ca pun mana pe telefon si sun la un apartament de 4 camere situat undeva in zona Dristor. Raspunde o voce imbatranita, tremuranda si resemnata a unui domn. Dialogul a fost purtat in felul urmator:

S- Buna Ziua! Sunt, Stefan Nita, agent imobiliar si va sun in legatura cu apartamentul de 4 camere pe care il aveti la vanzare in zona Dristor.

A- A… ala din Dristor… da este apartamentu meu mostenire si da vreau sa-l vand.

S- OK… cand se poate vedea?

A- Se poate vedea doar de acei care sunt dispusi sa plateasca pretul de 120.000 euro.

S- Cum anume in mod specific a-ti ajuns la acest pret? Ati facut o evaluare profesionista sau este un pret pe care il doriti dumneavoastra si atat?

Cu vocea imbatranita si resemnata imi spune pe un ton incet…

A- Auzi, eu lucrez de douazeci de ani in domeniul imobiliar si uita-te pe internet sa vezi ce preturi sunt!

Sincer nu ma asteptam la un asemea raspus din partea unui agent imobiliar si mai ales ca dupa spusele lui are o vechime destul de mare in domeniu.

S- Sunt sigur ca stiti ca acele preturi sunt preturi cerute si ca aceasta evaluare pe care a-ti facut-o nu este tocmai corecta.

A- Da domne eu vreau 120.000 euro pret din care 2000 de euro sa ii dau agentului care va vinde aceasta proprietate.

S- Va inteleg si va respect generozitatea cu care vreti sa rasplatiti colaborator, dar eu lucrez pe un comision de 6 %.

A- Ceeeee? Cum? Pai eu lucrez pe 1,5 %!

S- Stiti cum este, fiecare lucreaza si isi apreciaza munca dupa pregatirea pe care o are si dupa numarul de vanzari facute.

A- Da… Noi astia care lucram pe un comision de 1,5% suntem mai slabi.

S- Ma bucur ca… dumneavoastra a-ti spus-o.

Si tonul de ocupat imi loveste timpanul.

O discutie care-mi lasa un gust foarte amar. Ma face sa imi para rau de anumiti agenti imobiliari care si-au pierdut foarte multi ani prin aceasta minunata piata imobiliara si nu au inteles ca supravietuirea nu este bussines.

Mai supravietuitorilor voi chiar nu intelegeti ca… vanzarea unei proprietati este in proces intreg care trebuie respectat in totalitate. Nu v-ati saturat ca dupa o zi de munca, in drumul vostru catre casa pe care-l parcugeti cu umerii lasati si capul aplecat, ingundurati cu maretele voastre vise spulberate, ca poate a venit momentul sa schimbati ceva?