Pentru agenții imobiliari, încheierea unei tranzacții reprezintă steagul împlântat în pământ, dovada câștigării bătăliei. Iar în spatele lor, câmpul de luptă arată la fel ca și în cel mai distrugător război. Aceasta este cea mai apropiată descriere a vieții unui agent imobiliar. Concurența acerbă se simte încă de la primele raze ale soarelui, iar capacitățile de negociere și de empatie trebuie să fie pregătite pentru ziua care urmează.

David Pollock, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați agenți imobiliari din Londra spunea următoarele: ”Întreaga industrie este o mare contradicție. Dinamica oamenilor, a banilor și a proprietăților este încărcată de emoții. Acestea fiind spuse, la fiecare tranzacție există o abordare de succes, respectiv abilitatea de a vedea situația prin ochii altcuiva.”

Acesta consideră că pentru a reuși să închei o tranzacție de succes, trebuie să reușești să înțelegi atât nevoile vânzătorului, cât și cele ale cumpărătorului.

La ce să fii atent ca și cumpărător

În primul rând, trebuie să ai grijă ca vânzătorul să nu caute să se răzbune, simțindu-se înșelat. S-au întâmplat cazuri în care casa a fost aproape distrusă, sau au fost aruncate în curte bene de mizerie.

În al doilea rând, trebuie să te asiguri că vânzătorul nu folosește mai mulți agenți pentru a încerca să ducă prețul cât mai sus. În acest caz, un agent bun ar trebui să afle acest lucru și să stea la o discuție amicală cu agentul sau agenții competitori. Nu este o practică deloc corectă din partea vânzătorului, dar se utilizează uneori.

Importanța zonei în care urmează să se achiziționeze proprietatea poate să fie crucială pentru investitor. Dacă zona nu este construită, atunci este posibil să rămână așa mult timp. Dacă din contră, zona este centrală, atunci potențialul de creștere a valorii proprietății este existent și evident.

Înainte de a cumpăra, sunt câteva lucruri la care trebuie să acordați o atenție destul de mare. În primul rând, încercați să nu vă întindeți peste puterile financiare. Aceasta înseamnă că ar trebui să aveți posibilitatea de a achita o creștere de 20% a ratei lunare, în caz că o criză lovește din nou sistemul financiar. Un alt aspect important este semnalul la telefon și vecinii. Lipsa semnalului la telefon în interiorul casei vă va crea destul de multe probleme. În ceea ce privește vecinii, ei sunt cei cu care veți conviețui de acum înainte. Mergeți pe la ei și bateți la ușă, întrebați despre proprietatea pe care urmează să o cumpărați, despre problemele cu care se confruntă cartierul și în același timp, încercați să observați comportamentul lor.

A cumpăra o casă nu este un lucru simplu, motiv pentru care a apela la un expert pare a fi cea mai bună și simplă soluție. Un agent imobiliar pregătit și ancorat în piața în care înoată va avea tot timpul la el cunoștințele pe care le căutați. Vă va răspunde la întrebări și va face tot ce îi stă în putință să vă găsească acea casă mult visată.