Probabil că niciodată nu vom înțelege cu adevărat ce înseamnă pădurile pentru noi, pentru existența noastră. Probabil că niciodată nu le vom acorda respectul cuvenit și nu vom face din ele un sanctuar în care să ne regăsim atunci când lumea răbufnește. Probabil că nu le vom prețui niciodată așa cum ar trebui să o facem. Dar ce reprezintă ele pentru noi, pentru lumea în care trăim?

1.       Pădurile sunt cele care stabilesc climatul

Pădurile sunt adevărați bureți care stochează cantități impresionante de apă. Se crede despre pădurile Amazoniene că stochează mai bine de jumătate din apa provenită din ploile din întreaga lume. Pădurile absorb apa din pământ și o elimină în atmosferă, ajutând astfel la formarea norilor și a ceții. Atunci când vedeți o pădure acoperită de aburi de ceață, este vorba despre apa eliberată în atmosferă. Pădurile sunt cele care reciclează cantități enorme de apă, ajutându-le să ajungă în râuri, lacuri și chiar în oceane. Fără acest sistem de reciclare, este foarte probabil ca importante suprafețe ale planetei să devină uscate, aride.

2.       Pădurile au rolul de a stopa alunecările de teren

Sunt câteva lucruri care rămân ascunse undeva în cărțile de știință atunci când vine vorba despre păduri și importanța lor. Una dintre aceste necunoscute este și lipsa nutrienților din solul pădurilor. Acest lucru se datorează faptului că nutrienții se găsesc de fapt în copaci și în plantele din pădure. Rădăcinile copacilor susțin pământul lipit, în timp ce frunzele, coroana, îl protejează de ploi. Atunci când un copac moare, se usucă și cade pe pământ, toți nutrienții pe care îi conține se mută în pământ, fiind apoi preluați din nou de alți copaci și de alte plante. Este un ciclu pe care doar omul îl poate stopa, odată cu tăierea copacilor și mutarea lor din pădure. Solul rămas fără rădăcinile copacilor este înmuiat de către ploi, urmând ca în timp, să înceapă să se desprindă și să alunece provocând uneori daune catastrofale.

3.       Pădurea conține leacuri naturale

Se știe faptul că mai bine de 25% din medicamentele produse astăzi pe cale sintetică au la bază plante, ierburi medicinale, folosite intens încă din vremurile antice. Dar din păcate, suntem în continuare într-un stadiu incipient de dezvoltare în această direcție. Un astfel de exemplu este și Arborele Rauwolfia, descoperit în Asia și în Africa și care are capacitatea de a vindeca presiunea arterială și boli mentale. Asemnea acestui arbore mai sunt încă multe altele, unele care luptă împotriva malariei și altele care se folosesc împotriva leucemiei.

4.       Pădurea, o casă naturală

Chiar dacă este o metaforă, pădurea este în continuare casa multor triburi și populații indigene. În timpurile străvechi, pădurile erau extrem de populate de aceste triburi, care în ultimul secol, în special ca urmare a defrișărilor masive, au fost nevoite să se adapteze la civilizație și să își părăsească mediul în care erau obișnuite să trăiască. Acești oameni puteau să conviețuiască în perfectă armonie cu pădurea, respectând-o și prețuind tot ceea ce aceasta le oferea.

5.       Pădurea este leagănul vieții

Pădurile tropicale au avut nevoie de zeci de milioane de ani pentru a evolua și pentru a ajunge în stadiul în care se află acum, acestea considerându-se a fi unul dintre cele mai complexe și mai vechi ecosisteme de pe pământ. Pădurile tropicale se pot lăuda că au în componență peste 30 de milioane de specii de plante și animale, lucru care se datorează în principal faptului că aparțin unui mediu umed. Există diferențe considerabile cu privire la numărul speciilor de plante și viețuitoare de la un tip de pădure la altul. Un exemplu cât se poate de elocvent este faptul că un hectar de pădure tropicală conține aproximativ 1000 de copaci și până la 300 de specii, în timp ce un hectar de pădure europeană conține doar 10% din numărul de specii.